no comments

MEROYAN?

Nak tahu bagaimana cara untuk mengelak dari meroyan? Amalkan tips ini, insyaAllah banyak membantu ibu-ibu :

1. Banyakkan Berehat
——————————–
Di dalam pantang, rehat merupakan satu tempoh pemulihan yang sangat penting. Cuba cari waktu semasa bayi tidur untuk tidur seketika. Oleh kerana anak saya hanya berhenti menangis apabila sedang menyusu badan, saya mengambil peluang tidur sekejap semasa sedang susukan bayi.

Sekiranya berpantang sendiri abaikan semua kerja-kerja rumah dahulu sehingga betul-betul sihat dan bertenaga untuk melakukannya.

2. Makan Makanan Yang Sihat Dan Berkhasiat
—————————————————————-
Pentingnya makanan yang sihat adalah supaya badan kita cepat sihat dan tenaga cepat pulih seperti sediakala. Juga untuk pastikan luka cepat sembuh. Setelah 9 bulan mengandung dan menghadapi pelbagai perubahan hormon tempoh berpantang amat diperlukan untuk memastkan keseimbangan hormon yang stabil dan emosi yang tenang.

3. Berurut Dan Bertungku
———————————–
Amalan tradisional yang sangat bermanfaat untuk kesihatan badan. Berurut dan bertungku membantu melancarkan kembali aliran darah dan menghilangkan sakit-sakit badan. Juga melancarkan pengeluaran darah nifas. Ini penting bagi menjamin tubuh sihat dan tidak terganggu dengan ‘darah kotor’ yang tidak habis keluar.

Bertungku juga membantu mengecutkan kembali rahim seperti sediakala. Ini boleh dilakukan oleh bidan-bidan yang berpengalaman dan mereka yang arif dalam bidang perbidanan.
Berurut mampu mengembalikan kecergasan badan

4. Aktifkan Diri Dengan Kumpulan Sokongan
————————————————————–
Dengan pelbagai media sosial seperti FB, Instagram, blog dan Twitter ibu-ibu boleh mengaktifkan diri dalam kumpulan sokongan ibu-ibu berpantang dan menyusu. Di sini, ibu-ibu boleh berkongsi pengalaman, bertanya tentang perihal masalah yang dihadapi semasa berpantang dan tentang penjagaan bayi. Tapi pastikan cari kumpulan sokongan yang membina dengan adanya ahli mereka seperti pakar laktasi, pakar nutrisi dan mungkin doktor.

5. Banyakkan Berzikir Dan Mengingati Allah
————————————————————–
Bagi ibu yang beragama islam, banyakkan berzikir semasa dalam tempoh berpantang. Isikan kekurangan rohani semasa dalam tempoh nifas dengan zikrullah dan banyak mengingati Allah. Dalam tempoh berpantang dan semasa masih dalam nifas, syaitan sangat suka mengganggu. Jadi inilah senjata kekuatan rohani kita agar dijauhkan dari bisikan syaitan.

6. Bersikap Positif Selalu
———————————–
Walau pelbagai dugaan yang menimpa, sentiasa ingat bahawa Allah selalu ada untuk kita. Pasti ada sesuatu yang baik sedang menunggu kita. Jangan bebankan diri dengan memikirkan sesuatu yang negatif. Nikmatilah waktu berpantang dengan penuh gembira.
Berpantang

Semoga ibu-ibu semua dijauhkan dari simptom meroyan ini dan berpantang dengan sihat. Jaga diri betul-betul semasa berpantang supaya semua gejala yang tidak baik dapat dielakkan. Tidak lupa set berpantang untuk ibu-ibu samaada secara moden atau tradisional

emlac320

Reply